
Pilotprov av biomediering via hydraulisk frakturering av lera till i Danmark
Fram till nyligen var biologisk in situ förbättrad reduktiv deklorering (ERD) inte en beprövad eller validerad teknik i Danmark.
Klorerade lösningsmedel i grundvatten är erkända som ett utbrett problem i hela landet, och den danska regeringen har finansierat en betydande mängd forskning för att utveckla teknik för att återställa grundvattenpåverkan.
För det tidigare Fyns län (nu Region Syddanmark) och danska miljöskyddsmyndigheten utvecklade teamet från Geosyntec, COWI A/S och Danmarks tekniska universitet ett poängprotokoll för att bestämma lämpligheten för ett givet klorerat lösningsmedel. kontaminerad plats för behandling av ERD.
Efter att protokollet slutförts rankade projektgruppen numeriskt 13 danska platser för lämplighet för ERD, och valde en demonstrationsplats (Rugårdsvej 234) för att testa genomförbarheten av behandling av klorerade lösningsmedel i lerig till.
Vid demonstrationsstället läckte klorerade lösningsmedel i lerburk ut i en underliggande sandakvifer, vilket hotade en nedgradering av dricksvattentillförseln. Syftet med projektet var att bestämma prestandan för ERD som implementerats genom att placera bioaktiva sandfrakturer för behandling av klorerade lösningsmedel i lågpermeabilitet lera till. Eftersom Danmarks nära ytgeologi i stor utsträckning består av glacial lera, kan resultaten av detta projekt ha nationell betydelse för att upprätthålla kvaliteten och säkerheten hos danska dricksvattenförsörjningar.
Projektteamet utvecklade en rigorös ERD -pilotprovdesign som involverade injektion av elektrondonator och Dehalococcoides bakterier (KB-1®) i två sandfrakturer som placerats hydrauliskt i leriga till. Jordbearbetningen hade påverkats med kvarvarande cis-1,2-dikloreten (cDCE) och vinylklorid (VC), två trikloreten-dotterprodukter från en historisk release.
ERD -designmålet var att etablera avklorering av bioaktiva zoner inom sandfrakturerna och att underlätta massöverföring (desorption) av cDCE och VC från leran till sprickorna. För att skilja de två sprickorna i jordkärnor använde laget röd sand för den grunda sprickan och grön sand för den djupare sprickan. Brytningsradien för påverkan bedömdes inledningsvis via en topografisk undersökning och mer intensivt genom markkärning. Brunnar med liten diameter installerades över de placerade sprickorna för att tillhandahålla övervakningspunkter för ERD -testet.
Geosyntec ledde utformningen av ERD -systemets elektrondonator (i detta fall emulgerad sojaolja och laktat) och bioaugmenteringsdosering, vilket bidrog betydligt till dataanalysen. Testresultaten visade att cDCE och VC i frakturerna helt avklorerades till oskadliga produkter inom fem månader efter ESO- och KB-1®-injektion.
Resultaten visade också att en bioaktiv zon etablerades som framgångsrikt förbättrade massöverföring och behandling av cDCE och VC i leran.
Geosyntec hjälpte till att designa och leda det första rigorösa demonstrations-ERD-projektet i lera med låg permeabilitet som någonsin rapporterats i peer-reviewed litteratur. De framgångsrika resultaten ger lovande för sanering i Danmark och på många andra platser där förorening av klorerat lösningsmedel ofta förekommer i lerbearbetning.
Det experimentella tillvägagångssättet av hög kvalitet och data som genererades i detta projekt beskrevs i en tidskriftsartikel som medförfattades av Geosyntec-utövare för Miljövetenskap och teknik .